orang baik hati

Wednesday, December 14, 2011

memori zaman matrik

Assalamualaikum w.b.t and Hai semua! aku mmg suka story mory ni dah nama pom diari kan..ttbe hari ni tregt zaman dulukala..zaman muda2 dulu...hoho meh aku citer...

FYI (bg yang xtahu la), skrg aku kat Institut Pendidikan Guru Kampus Dato' Razali Ismail, Kuala Terengganu... sebelum ni aku study kat Matrik Johor (KMJ)...

~Selamat Datang~


makanya, sekarang aku nak story sikit pengalaman aku time kat KMJ dulu...time dapat offer tu bkn main gumbira la weh! siyes aku cakap! muka teruja sambil mata berkaca2 mulut tersenyum lebar time baca mesej 15888 tu...yelah, fikir matrik ni vogue, havoc, top sgale mak nenek lah! excited kot!

hari daftar n minggu orientasi berjalan lancar...mmg layan habis lah! seronok walaupun aku benci bila program dlm dewan sbab xde ekon! panas dia tahap ape tah bila dah seribu lebih org dlm tuh.. Dewan Sri Ledang @ DSL tu aku rasa lebih cocok dgn nama Dewan Sauna Ledang kot! ehehe...kidding! skrg xtau lah..

start je blajar, maka bermulalah episod penderitaan aku duk matrik. waduhhh...aku ni dala otak slow giler, RAM rendah kan..blaja pulak fizik, kimia, addmaths etc...huhu stress jgn cakap lah! aku rasa kelas2 dan hari2 aku berlalu cam tu je, xde yang melekat kt otak aku..singgah jap n berlalu pergi huk3~ sadis kan?? actually, aku mmg xminat sume subjek2 ni, tp mmkirkan xde choice nk gi mana...gi la jugak sini...

itu jam kalu, baru you worang tau la realiti kat matrik, bagi aku, hanya mereka yang pandai or rajin berusaha jer boleh survive kat sana..kalau orang mcm aku ni, duk matrik sekadar mengisi masa lapang boleh la kot. nak menjamin masa depan, no no no!

Tugu KMJ - Keilmuan Menjana Jatidiri


ada 1 hari tu jadual aku padaT giler! kelas dr 8pagi sampai 10 malam... dr pukul 8 sampai 4 kelas wajib. then ade listening practice sampai 5. 5.30 pulak kelas tmbahan fizik kat rumah lec aku sampai pukul 7. next kelas fizik lagi pukul 8 sampai 10...perghhhh,, mmg kaw2 ari tu...tepu kot otak aku..huhu nasib baik la aku xlama kat situ. sebulan tujuh hari je...

sebelum tu mmg mgharap giler ah aku dpt maktab IPG ni...skali time first intake IPG, bapak frust nye aku xdpt..uhuhuhu~ tragis giler ah..ramai xtau yang aku meraung habis-habisan mlm tu time call mak aku. (nasib baik rumet xde) sian mak aku susa hati. yelah, rasa putus asa kan duk matrik. xboleh follow~ bertmbah jeles apabila classmate aku dpt TESL, IPBA pulak tu... o.O~ wuuuuu...

lepas2 pada tu, aku mcm hilang arah la sekejap.. (haha..drama lebih) sampai lah hari khamis 16 Julai 2010 lepas lecture kimia...kat starbuck depan library, aku dpt mesej, dpt IPG, 2nd intake! huhu memang berbunga riang xterkata lah hati aku... esok tu terus aku setel hal2 pindah n meninggalkan KMJ dgn 1001 kenangan pahit dan manis~ :')

kesimpulannya, aku respek la kat korang2 yang dapat menempuhi zaman matrik dgn jayanya. kalau rasa kurang rajin + malas tu silalah jgn masuk matrik kalau sekadar nak main2. langkah memakan diri namanya tu...huhu so, classmates aku pun skrg sume dah masuk U, merata dah...paling dekat ngn aku, Timah n kak Quratuaini kat UMT...dekat jee... hihi hopefully diorang sume berjaya dlm plajaran diorang... aminnn... :')

#notakaki# paling xboleh lupa time kena denda ramai-ramai pakai gogel sambil mencangkung wat bunyi katak kat tepi longkang luar lab kimia...siyes klakar! :D


3 comments:

  1. terharu aq ko igt aq, hehr, :P
    bile kite nk out ngn kak qur syaher?

    ReplyDelete